Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

12 Σεπ 09

Σχετικά με τη δίκη τριών κατοίκων του πεδίου του Αρεως


Την Τετάρτη 16/9 δικάζονται στο Πλημμελειοδικείο, με την κατηγορία της «απείθειας κατά της αρχής» τρεις κάτοικοι της περιοχής του πεδίου του Αρεως. Πρόκειται για τη Μαρίνα Βήχου (τότε Διαμερισματική Σύμβουλο), τον Θοδωρή Κοκκινάκη και τον Αχιλλέα Σαίντ που ως μέλη επιτροπής κατοίκων, προασπίζοντες τη νομιμότητα, το δημόσιο συμφέρον και περιουσία, αντιτάχθηκαν στην αυθαιρεσία ιδιωτών καταπατητών του πάρκου επιχειρώντας τη συμβολική δενδροφύτευση της δημόσιας καταπατημένης και κατεστραμμένης έκτασης.
Το μεσημέρι της Κυριακής 1/4/2007 η «Επιτροπή Αγώνα για τη Διάσωση του Πεδίου Αρεως» πραγματοποίησε συμβολική δενδροφύτευση στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής. Παρ’ όλο που η δενδροφύτευση γινόταν σε δημόσιο χώρο (ούτε καν διεκδικούμενο) αρμοδιότητας της Υπερνομαρχίας και εν γνώσει -αν όχι τη συμπαράσταση αυτής της υπηρεσίας-, οι συγκεντρωμένοι δέχτηκαν βάρβαρη και απρόκλητη αιφνιδιαστική επίθεση τριών! διμοιριών των ΜΑΤ. Οι αστυνομικοί διέλυσαν τους συγκεντρωμένους, ξερίζωσαν μετά μανίας τα δεντράκια που είχαν φυτέψει και συνέλαβαν και οδήγησαν στο Αστ. Τμήμα Κυψέλης τρείς κατοίκους.
Διαπιστώσαμε τότε και συνεχίζουμε δυστυχώς να επιβεβαιωνόμαστε, ότι η στάση των Αρχών απέναντι στα κινήματα πολιτών έχει αλλάξει και συνεχίζει να αλλάζει προς το χειρότερο. Οι πολίτες που υπερασπίζονται δημόσια περιουσία, δικαιώματα και καλύτερες συνθήκες ζωής αντιμετωπίζονται σε όλα τα επίπεδα ως «εσωτερικοί εχθροί» και τυγχάνουν αντιμετώπισης περίπου τρομοκράτη.

Το Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης & Ενεργών Πολιτών συμπαραστέκεται στους διωκόμενους, ζητά την αθώωση τους και παράλληλα αναρωτιέται, καταγγέλλει και απαιτεί:

Γιατί, στην πόλη του τσιμέντου, μια δεντροφύτευση καταλήγει στη σύλληψη τριών πολιτών;
Γιατί μια δεντροφύτευση έξω από μια παράνομη είσοδο του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου η οποία οδηγεί μέσα στο Πάρκο, δηλαδή σε δημόσιο χώρο που ανήκει στην αρμοδιότητα της Υπερνομαρχίας Αθήνας, καταλήγει σε συλλήψεις;
Γιατί έχει το δικαίωμα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, κ. Μίνως Κυριακού, και τότε πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής, παράνομα να χτίζει καταπατώντας 5 στρέμματα από το δημόσιο πάρκο, το οποίο ανήκει στην αρμοδιότητα της υπερνομαρχίας Αθήνας;
Γιατί όταν η Επιτροπή Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Αρεως, την 1/4/07, φύτεψε δεντράκια έξω από την παράνομη είσοδο της καταπατημένης, από τον κ. Κυριακού, περιοχής, αντιμετώπισε τη βία από τα ΜΑΤ, τα οποία εκτός από τις συλλήψεις φρόντισαν να ξεριζώσουν και τα δεντράκια;
Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ την παραπομπή στο αυτόφωρο, και την συνεχιζόμενη δικαστική ταλαιπωρία εναντίον του Θοδωρή Κοκκινάκη, του Αχιλλέα Σαϊντ και της Μαρίνας Βήχου, τριών μελών της Επιτροπής Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Αρεως, για «απείθεια κατά της αρχής».
Καταγγέλλουμε αυτή τη δίωξη, που βαραίνει τόσο την κυβέρνηση, όσο και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης που εξυπηρετούν διαπλεκόμενα συμφέροντα με τη συνενοχή της Υπερνομαρχίας Αθηνών.
Καταγγέλλουμε την επιχειρούμενη ποινικοποίηση και τρομοκράτηση των κατοίκων της πόλης μας, που διεκδικούν το δημοκρατικό δικαίωμα της υπεράσπισης των ελεύθερων χώρων. Το δικαίωμα για περισσότερο πράσινο.
Απαιτούμε την παύση κάθε ποινικής δίωξης των συλληφθέντων
Απαιτούμε την εφαρμογή των 5 πρωτοκόλλων κατεδάφισης των αυθαιρέτων κτισμάτων του Πανελληνίου, που έχει εκδώσει η Πολεοδομία Αθηνών.
Απαιτούμε να ξαναγίνει το Πάρκο χώρος μας, χώρος αναψυχής, χώρος παιχνιδιού και συνομιλίας, χώρος ανθρώπινος για όλους εμάς, τους κατοίκους αυτής της πόλης.
Απαιτούμε να μάθουμε επιτέλους για τους λόγους και για το ποιός έδωσε τις εντολές επέμβασης των ΜΑΤ εναντίον μιας ειρηνικής και νόμιμης εκδήλωσης κατοίκων. Επισημαίνουμε ότι μη μπορώντας να τους κατηγορήσουν για τίποτα άλλο και προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τις παράνομες συλλήψεις, τους οδηγούν στο δικαστήριο με τις γελοίες κατηγόριες για «απείθεια». Την άσκηση δηλαδή του δικαιώματός τους να συγκεντρωθούν και να διαδηλώσουν ειρηνικά !
Ο Διαδημοτικος Οικολογικος Πολιτιστικος Συλλογος μας είναι πάντα στο πλευρό αυτόν που αγωνίζονται για ένα καλύτερο Περιβάλλον και για ελεύθερους χώρους.

Συν Υπογραφή
Το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής
Παναττικου Δικτύου Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών

Χρήστος Μακαρώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: