Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΧΑΙΔΑΡΙ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:
«Περιβάλλον - Άνθρωπος - Ακτινοβολίες»

Πραγματοποιήθηκε στο Χαϊδάρι η ημερίδα στις 18/02/09 με θέμα «Περιβάλλον - Άνθρωπος - Ακτινοβολίες».
Σύντομο χαιρετισμό έκανε στην αρχή ο πρόεδρος του διαδημοτικού Οικολογικού Συλλόγου κ Χρήστος Μακαρώνης που αναφέρθηκε στην προσπάθεια του συλλόγου για ένα ποιο ασφαλές περιβάλλον , από τις Ακτινοβολίες, για μας και τα παιδία μας. .
Το θέμα ανάπτυξαν οι κ.κ. Κορδιολης Νικόλαος (Νευροχειρούργος Νοσοκομείου Αγ. Σάββα), Στέφανος Τσιτομενέας (Φυσικός από το ΤΕΙ Πειραιά, Α΄ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών), και Κώστας Διάκος (Νομικός).
Στην ημερίδα παραβρέθηκαν ο κ. Δημήτρης Μαραβέλιας (Δήμαρχος Χαϊδαρίου) ο οποίος άνοιξε και την ημερίδα, ο κ. Δημήτρης Τσατσαμπάς (Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πρώτα το Χαϊδάρι»), ο κ. Γιώργος Καπλάνης (αντιδήμαρχος Αγ. Βαρβάρας), Γιάννης Κουβέλης (Δημοτικός Σύμβουλος), κ. Δημήτρης Βίτσας (επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Πολίτες σε δράση»), ο κ. Μάκης Σταύρου (Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Friends of Nature), o κ. Δημήτρης Μαστρογιάννης (Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων), η κα Ζωή Καλογεροπούλου (Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού – Πολιτιστικού Συλλόγου Αφαίας), οι κ.κ. Χρήστος Παππάς και Γιώργος Μιχαλόπουλος (Πρόεδρος και αντιπρόεδρος αντίστοιχα του Ομίλου για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό στην Πετρούπολη).
Οι εισηγητές κάλυψαν από τρεις πλευρές το θέμα των ακτινοβολιών, α) την τεχνική, β) τις συνέπειες στην υγεία, και γ) την νομική, χωρίς όμως να την εξαντλήσουν.
Μετά το πέρας των εισηγήσεων έγιναν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους παραβρισκόμενους. Ιδιαίτερη αναφορά και συζήτηση έγινε για τη λειτουργία του υποσταθμού της ΔΕΗ στην οδό Επαύλεως στην οποία συμμετείχε και ο κ. Δημήτρης Σούκης (Μηχανολόγος και Δ/ντης των τεχνικών υπηρεσιών της ΔΕΗ Αιγάλεω) ο οποίος είχε προσκληθεί με την ιδιότητα του πολίτη και του επιστήμονα στην ημερίδα.

Από τις εισηγήσεις των ομιλητών στην ημερίδα, το διάλογο που ακολούθησε αλλά και από τις γνώσεις τις οποίες ήδη οι διοργανωτές διαθέτουμε καταθέτουμε ορισμένα βασικά συμπεράσματα:
1. Το θέμα των ακτινοβολιών δεν περιορίζεται μόνο στα κινητά τηλέφωνα και στις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας. Οι ακτινοβολίες προέρχονται επίσης από τα ασύρματα τηλέφωνα, τις ηλεκτρικές συσκευές, τους σταθμούς και τους πυλώνες της ΔΕΗ αλλά και από την ίδια τη γη.
2. Όρια ασφαλείας 100% δεν υπάρχουν αλλά «μόνο όρια αποδεκτού κινδύνου».
3. Η σχετικά περιορισμένη επιστημονική πείρα δείχνει ότι δεν πρέπει να αναμένονται επιπτώσεις σε φυσικά & τεχνητά συστήματα ή σε ζώντες οργανισμούς από την ασθενή ακτινοβολία, ενώ η πρόσκαιρη έκθεση σε ισχυρή, μπορεί να επιφέρει βιολογικές ή/και λειτουργικές επιπτώσεις και μη αναστρέψιμες βλάβες.
4. Το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να βοηθούν τον πληθυσμό με τακτικούς ελέγχους, μετρήσεις και συστάσεις, για τις ζώνες λειτουργικής και βιολογικής επικινδυνότητας, για την αποφυγή της παραμονής μέσα σ’ αυτές (ιδίως των νέων), αλλά και της έκθεσης ευαίσθητων ηλεκτρονικών διατάξεων, χωρίς το αντίθετο να σημαίνει και βεβαιότητα βλάβης ή νόσησης.
5. Να εξετάζονται και να τηρούνται οι τρεις προϋποθέσεις α)-Αιτιολόγηση (Justification). Να αποδεικνύεται ότι το όφελος, από την συγκεκριμένη εγκατάσταση και χρήση της ακτινοβολίας, είναι μεγαλύτερο από τους συνεπαγόμενους κινδύνους ή περιβαλλοντικές βλάβες. β)-Οριοθέτηση (Limitation). Να εφαρμόζονται κάποια αποδεκτά όρια στην εγκατάσταση και χρήση, χωρίς να είναι απαραίτητα και υγειονομικά ή περιβαλλοντικά όρια ασφαλείας. γ)-Βελτιστοποίηση (Optimization) (As Low As Reasonably Achievable, ALARA). Να επιτυγχάνεται μεν ο σκοπός της εφαρμογής, αλλά να ελαχιστοποιείται η επιβάρυνση του περιβάλλοντος ή της υγείας.
6. Οι περισσότερες κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι παράνομες και δεν τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις εγκατάστασής τους.
7. Υπάρχει νομοθετικό κενό για το ποιος θα εφαρμόσει αποφάσεις δικαστηρίων που δίνουν την εντολή να σταματήσει η λειτουργία των κεραιών.
8. Χωρίς να έχουμε τεχνοφοβία προτείνουμε να εφαρμόζεται πάντα, ατομικά και συλλογικά για την αντιμετώπιση των συνεπειών στην υγεία από τις ακτινοβολίες «Η αρχή της προφύλαξης» που ως έννοια έχει καθιερωθεί από τη Γ.Σ. του ΟΗΕ το 1982.
9. Για την λειτουργία του υποσταθμού της ΔΕΗ στην οδό Επαύλεως, που σχεδόν συνορεύει με το 2ο Γυμνάσιο και το 2ο Λύκειο Χαϊδαρίου και που στεγάζουν εκατοντάδες μαθητές, με βάση την «αρχή της προφύλαξης», προτείνουμε την απομάκρυνσή του.
10. Προτείνουμε εκλαϊκευμένες οδηγίες για την προστασία των πολιτών από τις ακτινοβολίες (φυλλάδια, ενημέρωση στα σχολεία, ημερίδες, διαλέξεις κ.λπ.) γιατί εκτιμούμε ότι οι χρήσεις ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ. συνεχώς θα αυξάνονται και κατά συνέπεια οι επιβαρυντικές επιδράσεις στην υγεία των πολιτών.


Οι διοργανωτές της ημερίδας


Κώστας Φωτεινακης, Πρόεδρος του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου
Χρήστος Μακαρωνης, Πρόεδρος του Διαδημοτικού Συλλόγου «Πολίτες για την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος από τις Ακτινοβολίες»

Δεν υπάρχουν σχόλια: